sâmbătă, 3 martie 2012

Cea mai interesanta afacere demarata acasa manual

Pantofiorii copiilor transformati in statuete, prin turnare in bronz

Unde sunt ghetutele in care copilul dvs. a facut primii pasi? Unde sunt tenisii cu care era incaltat cand batea mingea toata ziua in fata blocului? Ghetutele le-ati aruncat de mult, tenisii la fel (ca ajunsesera cu talpile gaurite), dar acum, cand copilul isi da bacalaureatul sau e la casa lui, v-ar placea sa mai tineti in mana incaltamintea lui de cand era mic si sa va lasati rascolit(a) de amintiri.
Pentru tinerii parinti de acum, un sfat: ar fi bine sa fiti un pic prevazator si sa nu aruncati imediat incaltamintea uzata. Pantofiorii, ghetutele, tenisii, cipicii de balerina, sandalutele se pot transforma in bibelouri durabile si cu o valoare sentimentala inestimabila, prin turnare in bronz. Rezulta astfel niste mici statuete care, montate pe o placa de lemn inscriptionata cu numele copilului, alaturi de o fotografie inramata a acestuia, devin adevarate comori ale familiei, ce pot fi transmise din generatie in generatie.
Serviciul acesta functioneaza deja cu succes in S.U.A., dar si in tari din Europa Occidentala (Italia, de exemplu) si aduce venituri frumoase prestatorilor – cca 150 $ pentru fiecare comanda.

Care este tehnica de lucru?

Sintagma “turnare in bronz” este oarecum improprie. Procedeul folosit se numeste galvanizare si presupune scufundarea ghetutei intr-o baie electrolitica si acoperirea ei cu un strat de de bronz, cupru, nichel, argint sau chiar aur, cu grosimea cat a trei coli de hartie suprapuse. Nu intram in detalii tehnice, dar precizam ca prin acest procedeu atomii metalului folosit se depun peste tot, astfel incat statueta rezultata pastreaza orice rosatura, rid sau plesnitura. Este varianta cea mai performanta de lucru, dar si cea mai complicata: incaltamintea arata, intr-adevar, ca si cum ar fi turnata in bronz, dar metoda de operare nu este la indemana oricui si, folosita de amatori, poate deveni chiar periculoasa. Profesionistii acestui serviciu cunosc totul despre galvanizare, au echipamente adecvate si lucreaza foarte atent, din acest motiv onorarea unei comenzi dureaza chiar si cateva saptamani si presupune un sir de 18-20 de etape.

Mult mai putin complicata, dar si cu rezultate mai slabute, este acoperirea incaltamintei cu bronz printr-o tehnica manuala (practic, un fel de vopsire). Iata ce presupune aceasta tehnica, al carei mare avantaj este ca permite desfasurarea cu succes a afacerii si de catre neprofesionisti:
• in primul rand, curatati incaltamintea foarte bine cu o carpa muiata in spirt si lasati-o sa se usuce;
• aranjati pantofiorii/ghetutele/tenisii in pozitia in care vreti sa apara in final: faceti funde la sireturi, fixati limba astfel incat sa nu atarne libera – eventual apelati la un strop de adeziv;
• dati o gaura discreta in talpa fiecarui pantofior si introduceti un fir metalic. Acesta va ajuta la suspendarea incaltamintei pentru a se usca, intr-o etapa ulterioara;
• preparati amestecul de acoperire: dizolvati pulbere de bronz, cupru sau aur intr-un castron cu lac si amestecati in continuu pentru a impiedica depunerea pulberii pe fundul castronului. Adaugati pulbere pana cand lichidul capata consistenta vopselei;
• aplicati amestecul pe incaltaminte, atat in interior cat si in exterior, utilizand o perie din par de camila, in mai multe straturi;
• dupa fiecare strat, spalati bine peria si lasati incaltamintea sa se usuce, suspendata de firul metalic. Daca observati pete dupa fiecare uscare, inseamna ca in acele zone amestecul a fost absorbit de material si ca e necesar un nou strat;
• cand stratul final s-a uscat, puteti crea un efect de antic, imbogatind amestecul de vopsire cu un colorant (rosietic sau negru) si aplicandu-l cu o perie subtire pe indoiturile si rosaturile incaltamintei.

Prin aceasta tehnica manuala nu se obtine un efect 100% de statueta. Peretii ghetutelor capata o rigiditate satisfacatoare, aspectul de turnat in bronz este destul de veridic, dar… nu sunt statuete. De aceea si pretul serviciului scade (undeva spre 35 $), in schimb creste productivitatea, deoarece timpul de lucru este mult mai mic. Pentru cei care urmaresc insa calitatea si durabilitatea, galvanizarea ramane insa procedeul cel mai performant. Liderul in domeniu este firma americana Bron-Shoe care, din 1934 si pana astazi, a galvanizat peste 13.000.000 de perechi de incaltaminte (!).

Posibilitati suplimentare de afaceri

Nu numai incaltamintea este potrivita pentru a fi transformata in amintire din bronz. O minge de baseball, un cozoroc, stiloul din clasa I, jucaria preferata – toate pot deveni bibelouri de acest gen. Conditia esentiala este insa ca materialul din care sunt realizate sa permita galvanizarea.
Apoi, nu trebuie pierdut din vedere ca galvanizarea este doar o etapa a serviciului oferit – mai intervine si inramarea fotografiei copilului, conceperea unui text insotitor (o mica poezie, de exemplu), precum si construirea placii de sustinere a ansamblului. Aceasta placa este, de obicei, o bucata de lemn lustruit pe care este fixata cu suruburi o tablita de alama inscriptionata cu numele copilului si anul in care a fost realizata fotografia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu