luni, 6 februarie 2012

Strategii pentru linkuri

Daca aveti deja un website/blog sau o afacere online de care va ocupati personal, probabil stiti deja ce sunt linkurile si cat sunt de importante pentru promovarea online.

Chiar daca importanta lor a mai scazut dupa ultimele actualizari de algoritm, cel putin in cazul lui Google, ele raman totusi principalul factor SEO “offpage” (adica extern site-ului). Unii vor stramba poate din nas si nu vor fi de acord cu faptul ca importanta linkurilor a scazut insa chiar asa stau lucrurile. Daca in urma cu aproximativ un an, nu conta atat de mult calitatea linkurile cat cantitatea lor, astazi lucrurile sunt cu mult mai diferite. Pe scurt, azi conteaza mai mult naturaletea lor (da, Google a devenit atat de inteligent incat a ajuns sa evalueze linkurile castigate in mod natural de cele platite sau facute la schimb) si “asortarea” categoriilor de site-uri de pe care vin linkurile decat numarul lor (poti chiar sa fii penalizat pentru un numar nefiresc de mare de linkuri). Insa despre acest aspect vom vorbi poate in alte articole.

Acum abordam un subiect usor diferit si anume acela al strategiilor pentru obtinerea de linkuri. Iata mai jos cateva dintre cele mai eficiente strategii atunci cand vine vorba de backlinkuri.

Directoarele de linkuri si articole sunt alaturi de schimbul reciproc de linkuri cele mai cunoscute si practicate strategii pentru obtinerea de backlinkuri catre site-urile proprii.

Din pacate, dupa cum spuneam si mai sus, sunt cam “expirate”, Google a devenit mai inteligent si pune accentul pe calitate iar manipularea rezultatelor in serps prin numarul care de backlinkuri a inceput sa fie sanctionat tot mai drastic odata cu aparitia algoritmului Google Panda.

Mai pe romaneste Google nu vrea ca o pagina cu un continut util si de calitate sa fie dezavantajata de o pagina mai slaba ca si continut dar cu mai multe linkuri.

Deci cateva linkuri prin directoare, cateva schimburi de linkuri pe ici pe colo, nu va strica dar nu va bazati doar pe ele si in niciun caz nu abuzati de ele (va puteti trezi penalizat pentru spam).

Schimbul de linkuri merita ceva mai multa atentie, este de preferat sa il faceti intre site-uri apropiate ca si continut si nisa, adica sa il faceti cu site-urile concurente. Il va ajuta pe Google sa va incadreze mai bine site-ul in nisa si sunt considerate mai utile si mai naturale decat schimbul de linkuri intre site-uri prea diferite ca nisa. De asemeni pot implica 2 site-uri (2 way) sau 3 site-uri (3 way).

Insa exista si alte strategii mai sofisticate.

Creaza continut de calitate si fa-i pe ceilalti sa se “lege” de tine. Este singura forma de linkbuilding recomanda de Google, este cea mai eficienta, cea mai puternica dar si cea mai grea de obtinut.

Asa obtin linkuri marile site-uri de stiri care ofera in premiera o stire intr-un articol si apoi zeci sau sute de bloguri sau forumuri comenteaza stirea si pun link spre “sursa”. Insa nu te lasa intimidat, nu trebuie sa ai nu stiu ce stire in premiera, poate fi vorba si despre un articol unic, “super-interesant” sau despre o aplicatie noua, un panflet, un interviu cu cineva celebru, un filmulet inedit, ceva ce nu mai gasesti in alta parte pe internet, in fine, ceva relativ unic si interesant care sa-si faca pe altii sa vorbeasca despre el pe site-urile lor si sa puna link spre tine.

E complicat sa abordezi aceasta strategie dar cum spuneam, merita sa te obosesti incercand….

Ofera continut pentru altii. Bine, poti sa le repari site-urie unor cunoscuti sau amici, sa le scrii niste articole, sa ii ajuti cu niste probleme si sa ii rogi sa iti puna un link pentru asta insa aceasta strategie de linkuri inseamna mult mai mult decat atat!

Cand navigati pe bloguri observati linkurile din subsolul paginii, sunt linkurile celor care au dezvoltat thema respectiva si apoi o ofera gratis pe internet. Astfel site-urile lor se aleg in timp cu backlinkuri pe blogurile celor care folosesc platformele respective.

Faceti si voi la fel! Merge si cu alte aplicatii cum ar fi formulare online, newslettere si alte servicii si aplicatii pentru site-uri. Oferiti-le gratuit in schimbul unui link spre site-ul tau.

Diverse forme de barter. Adica oferi ceva la schimb pentru un link pe site-urile lor. Poate fi vorba de un articol in care le promovezi site-urile, de oferirea unor produse, a unor interviuri, in fine, oferi la schimb alte produse sau servicii pentru un link spre tine pe site-urile lor.

Creati-va propria retea

O strategie pe termen lung, pentru cei care au timp si bani de investit. Pe scurt iti alcatuiesti in jurul site-ului principal o retea de site-uri, cu caracter apropiat ca si continut si nisa si pe care pui linkuri spre site-ul pe care doresti sa-l promovezi.

Pentru maximizarea rezultatelor incearca sa fie pe IP-uri diferite toate aceste site-uri.

Unii iarasi vor stramba din nas si vor spune ca iti furi singuri caciula, ca site-urile respective nu au autoritate si deci avantajul e aproape nul. Nu este asa!

Aceasta e o strategie pe termen lung, trebuie sa te ocupi putin de fiecare site in parte, de obtinut un minim de linkuri spre fiecare, de inscris in directoare si de facut schimb de linkuri. Pe masura ce site-urile satelit incep sa prinda greutate, cu atat mai mult vor ridica site-ul principal. Daca sunteti un webmaster peste nivelul de incepator, cred ca ati observat deja aceasta strategie aplicata cu succes de altii, poate chiar de propria voastra concurenta.

Linkuri care influenteaza in mod indirect motoarele de cautare.

Linkurile din comentariile blogurilor, linkurile de pe FaceBook sau Youtube, multi iti vor spune ca nu au nicio importanta in SEO dar nu este 100% adevarat.

Aceste linkuri nu transmit link juice sau Page Rank, totusi este va ajuta pentru ca va aduc vizitatori directi iar numarul vizitatorilor directi si ce fac ei pe site, e luat in considerare de Google.

Astfel daca aveti o pagina care nu are cine stie ce linkuri “SEO” spre ea dar in schimb primeste o multime de vizite din FaceBook, de pe forumuri si alte linkuri din astea, Google va percepe acea pagina ca avand un continut important din moment ce are un trafic semnificativ si atunci ii va oferi o pozitie mai buna in serps decat daca nu ar avea acei vizitatori.

Cat stau vizitatorii pe site (bounce rate), de unde vin si pe ce dau click, sunt date pe care Google le cunoaste si de care se foloseste atunci cand evalueaza caracterul si importanta unei pagini web. Deci in mod indirect, si linkurile care par a nu avea importanta in SEO influenteaza evaluarile motoarelor de cautare.

Pentru astfel de linkuri puteti uploada filmulete si materiale cu caracter viral, in care nu uitati sa adaugati un link spre site-ul dvstra. Va puteti gadi si la un sistem viral cu felicitari online, destinatarul gaseste in email felicitarea, cu linkul dvstra. in ea, la randul lui intra pe site sa trimita o felicitare la o a 3 a persoana si tot asa.

Merge si cu carti electronice, rapoarte in pdf si orice alt material pe care il puteti raspandi pe internet. Aceasta ultima strategie necesita multa creativitate si talent, nu orice video de pe youtube ajunge viral….

Daca mai stiti si alte strategii pentru linkuri sau aveti nelamuriri, le putem discuta in comentariile de mai jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu