joi, 5 mai 2011

Intreprindere individuala. Deductibilitate contributii sociale

Am o intreprindere individuala la care nu sunt angajat. Contributiile pe care le platesc la sanatate si casa de pensii reprezinta cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venit? Trebuie trecute in registrul jurnal de incasari si plati?

Raspuns:
Din venitul brut realizat din activitati independente se admit la deducere numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, astfel cum rezulta din evidentele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 48 alin. (4)-(7) din Codul fiscal.

In conformitate cu art. 48 alin. (5) lit. j) din Codul fiscal, cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii pentru [...] contribuabili sunt cheltuieli deductibile la calculul venitului net din activitati independente.

Totodata, in temeiul acestei reglementari, la pct. 38, subpunctul 15 din Normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal se precizeaza faptul ca sunt cheltuieli deductibile de exemplu: „cheltuielile reprezentand contributiile pentru asigurarile sociale, pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de somaj, pentru asigurarile sociale de sanatate, pentru accidente de munca si boli profesionale, precum si alte contributii obligatorii pentru contribuabil si angajatii acestuia”.

Asadar, cheltuielile privind contributiile pentru asigurarile sociale si pentru asigurarile sociale de sanatate trebuie evidentiate in Registrul de incasari si plati si sunt cheltuieli deductibile la calculul venitului net impozabil pentru intreprinderea individuala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu