joi, 5 mai 2011

Tratament cost inchidere contract de leasing

In urma finalizarii unor contracte de leasing, societatea finantatoare partenera emite o factura in care se specifica "cost inchidere contract".

Cum se inregitreaza aceasta factura? Este o cheltuiala decutibila? Se poate exercita dreptul de deducere a TVA din factura respectiva? Ar trebui cuprins in costul masinii aceasta cheltuiala?

Bunurile finantate in leasing sunt pentru desfasurarea activitatii si pentru obtinerea de venituri, adica acele autovehicule care au iesit din leasing sunt autovehicule de demo, dar si pentru inchiriere catre diversi clienti.

Raspuns:
Consideram ca este o cheltuiala deductibila, pentru care aveti drept de deducere a TVA - este aferenta unei prestari de servicii, de regula este un comision perceput de firma de leasing.

Intrucat mijlocul fix a fost inregistrat in contabilitate la data incheierii contractului de leasing,  stabilidu-se astfel valoarea acestuia, consideram ca aceasta suma nu trebuie cuprinsa in valoarea mijlocului fix, fiind inregistrata pe costuri (de exemplu pe 628).

Analiza pe care este necesar sa o faceti trebuie sa tina seama si de marimea acestui cost, dar si de alte prevederi contractuale – care ar putea conduce la concluzia ca face parte din valoarea mijlocului fix.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu