marți, 10 mai 2011

PFA notar public. Deductibilitate CASS

Pentru o PFA (notar public) cheltuiala cu CASS, calculata si virata conform Legii nr. 95/2006, este o cheltuiala deductibila sau nedeductibila, avand in vedere ca se calculeaza asupra venitului net?

Raspuns:

In temeiul art. 48 din Codul fiscal si a pct. 37 din Normele metodologice pentru aplicarea acestuia, din venitul brut realizat se admit la deducere numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, astfel cum rezulta din evidentele contabile conduse de contribuabili. 

In cazul contribuabililor persoane fizice care determina venitul net din activitati independente pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cheltuielile reprezentand contributiile sociale obligatorii pentru contribuabili si salariatii acestora sunt cheltuieli deductibile potrivit art. 48 alin. (5) lit. j) din Codul fiscal.

Asadar, cheltuielile reprezentand contributiile pentru asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile impozabile realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente supuse impozitului pe venit, datorate potrivit art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea 95/2006,  reprezinta cheltuieli deductibile la calculul venitului net anual supus impozitului pe venit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu