joi, 28 aprilie 2011

Operatiunea "Renegocierea Salariului": Cum si in ce fel?

Cum ne renegociem salariul pe timp de criza financiara? Iata sase pasi utili in vederea realizarii acestui important demers.


1. Mergeti la negocieri dupa ce ati realizat un proiect vital pentru firma

Potrivit EVZ, momentul negocierii salariului trebuie sa fie bine dozat. Sunteti in masura sa "ridicati pretentii"? "Du-te la negociere dupa o perioada de munca sustinuta", ne sfatuieste Bogdana Zinca, consultant Resurse Umane.

2. Documentati-va in privinta beneficiilor pe care vi le poate oferi firma

"Nu cere mai mult decat iti poate oferi compania", spune o vorba. Cum puteti fi evaluat si rasplatit? Care este cuantumul? Trebuie sa cunoasteti aceste lucruri, inainte de a va "arunca" intr-o renegociere a salariului.

3. Stire: Nu sunteti indispensabil

Adoptati o atitudine ferma si fiti stapan pe dumneavoastra. "Nu conditionati statutul pe care il detineti in cadrul companiei", atentioneaza aceeasi Bogdana Zinca.

4. Negociati cu superiorul dvs. direct

Nu apelati la intermediari. Negociati-va salariul cu seful. El este cel in masura sa va aprecieze munca si mai ales sa va rasplateasca pe masura.

5. Are sefu' timp de negocieri?

Nu fiti stresant. Inainte de a va angaja intr-o discutie, asigurati-va ca seful are timp sa va asculte. Un moment prost ales poate fi sinonim nu cu o majorare a salariului, ci cu o diminuare sau chiar excludere din colectiv. Tineti minte cand luam 9,50 la o teza si vroiam 10? Mergeam la profesor pentru "renegociere". In acel moment, puteam obtine o nota mai mare sau dimpotriva, mai mica decat cea existenta. Prezentati-va in fata angajatorului cu un discurs bine cladit.

6. Propria experienta, propria invatare

Daca v-ati mai renegociat salariul, invatati din greselile facute in trecut si incercati sa nu le mai repetati. Cum ati putea sa-l convingeti pe patron sa va ofera o plata mai sustinuta? Prin bun simt si mare responsabilitate.

Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu